Harry Styles i Beyonce bili su u subotu među prvim pobjednicima na dodjeli Brit Awardsa, britanskih glazbenih nagrada, gdje je popis kandidata za nagradu za izvođača godine sastavljen isključivo od muškaraca bacio sjenu na uvođenje rodno neutralnih kategorija.

Styles, koji je zajedno s indie rock duom Wet Leg predvodio nominacije, svaki po četiri, osvojio je nagradu za najbolju pop/R&B izvedbu i za izvođača godine, jednu od dvije kategorije u kojima je ukinuta distinkcija između ženskih i muških izvođača.

U toj kategoriji svi su nominirani bili muškarci – pjevači Styles i George Ezra, reperi Stormzy i Central Cee, kao i DJ i producent Fred Again – što je razljutilo mnoge u industriji i na društvenim mrežama.

U izjavi na internetskoj stranici Brit Awards navodi se da su rodno neutralne kategorije uvedene kako bi se umjetnici ocjenjivali “isključivo na temelju kvalitete i popularnosti njihova rada, a ne na temelju toga tko su ili kako su se odlučili identificirati”.

Priznali razočaranje što nijedna žena nije na popisu izvođača godine

No dodaje se da organizatori “priznaju i dijele razočaranje” što nijedna žena nije na popisu izvođača godine. “Ključni čimbenik je da je, nažalost, bilo relativno malo komercijalno uspješnih izdanja žena u 2022. u usporedbi s onima muškaraca.”

Harry Styles rekao je da svoju nagradu posvećuje i svim iznimnim izvođačicama koje nisu bile nominirane, nabrojavši Rinu, Charlie, Florence, Mabel i Becky.

“Stvarno je dobro što smo u cjelini postali rodno neutralni. Mislim da je ograničenje to što nema dovoljno mjesta za nominirane”, rekla je pjevačica Rina Sawayama.

Beyonce je dobila nagradu za međunarodnu izvođačicu godine.

Source: net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)