Kvalitetan namještaj od kože, bez obzira je li to samo jedna fotelja, kauč ili cijela garnitura, luksuz je i ako želimo da dugo traje u svom punom sjaju, treba o njemu voditi posebnu brigu i znati kako ga održavati.

Naravno, oštećenja su s vremenom neizbježna, a namještaj nije kupljen kako bi bio izložbeni eksponat, nego da bi se u njemu uživalo, ali uz odgovarajuće čišćenje i njegu, vrijeme mu neće previše naškoditi.

Uostalom, najbolji način razmišljanja o kožnom namještaju je kao o vlastitoj koži, potrebna mu je redovita njega za najbolji izgled.

Daleko od sunca

Na izgled i oštećenja kožnog namještaja uvelike djeluju uvjeti u prostoriji u kojoj se takav namještaj nalazi, poput ekstremnih temperatura i nedostatka vlage.

Zbog toga ga nemojte smjestiti direktno na sunčevu svjetlost, ispod klimatizacijskog uređaja ili pored radijatora. Ovisno o vrsti kože od koje je namještaj napravljen, pronađite tretman koji je idealan za nju, pri tome zatražite informacije od trgovca, odnosno proizvođača i pridržavajte se uputa.

Prilikom nanošenja bilo kojeg proizvoda na kožu, vodite se uvijek onom uzrečicom – manje je više. Sredstvo za čišćenje ili njegu najprije isprobajte na malom, skrivenom dijelu namještaja. Namještaj od kože treba čistiti od prašine suhom krpom.

Ukoliko na koži ima svjetlijih mrlja, krpu za pranje umočite u toplu vodu sa sapunicom te obrišite mrlju, za tu svrhu postoje posebni sapuni za pranje kože.

Ako na koži ima mrlja od, primjerice, kemijske olovke, štapić za čišćenje ušiju umočite u alkohol i oprezno prijeđite preko mrlje.

Alkohol nanosite izravno na mrlju dok je ne uklonite, ali budite izuzetno pažljivo kako je ne biste alkoholom raširili na okolnu kožu. Kožnu površinu uvijek dobro osušite pomoću čiste i suhe krpe kako biste izbjegli razvijanje plijesni.

Neka odmori preko noći

Za najbolje čišćenja tretiranu mrlju ostavite na miru preko noći, a potom čistom krpom nanesite kremu za kožu kako bi se materijal ponovno navlažio.

Ostavite da se dobro upije, a nakon toga površine istrljajte do željenog sjaja. Ukoliko se ne usuđujete upuštati u čišćenje mrlja ili ih niste uspjeli očistiti, mogli biste pomoć potražiti i kod stručnjaka koji se bave njegom kožne galanterije i popravkom cipela, oni će sigurno imati kakav koristan savjet.

Osim čišćenja mrlja, kožu treba i njegovati. Toplina i sunčeva svijetlost isušuju prirodna ulja u koži zbog čega nastaju pukotine.

Redovita njega odgovarajućim sredstvima nahranit će kožu namještaja, stoga napravite raspored čišćenja i njege, otprilike svaka tri-četiri mjeseca, i držite se tog rasporeda, koža će vam biti zahvalna.

Kožu nemojte nikada sušiti sušilom za kosu niti upotrebljavati paste za poliranje cipela. Budite pažljivi sa sprejevima za regeneraciju, pažljivo pročitajte upute i ne upotrebljavajte sprejeve kojima je istekao rok upotrebe jer oni mogu biti opasni za vaše zdravlje.

Source: slobodnadalmacija.hr