Kad imate priliku zaviriti u neki netom novouređeni stan, čak i prije nego što su vlasnici dobili natrag svoje ključeve od dizajnera interijera, osjećate se kao kakav dobronamjerni uljez.

Mlada obitelj tek će vidjeti kako je Ana Marija Kukić (Ambient Art), inače diplomirana scenografkinja, a sada u ulozi dizajnerice interijera, uredila njihov budući životni prostor.

A taj životni prostor mladog bračnog para s još malenim blizancima, nalazi se u u Novakovoj ulici na splitskom Sućidru, u zgradi koja ‘još miriše na novo’, u jednoj nevelikoj novogradnji koja ima katova i stanova taman po mjeri čovjeka.

Već s vrata vidi se koliko je prostor ugodan zbog tonova boja koje se u nijansama pješačnih, preko sivo-plavičastih… do zemljanih prelijevaju iz prostorije u prostoriju.

Riječ je o trosobnom stanu u kojem je Ana Marija Kukić, uz manje građevinske intervencije, imala zadaću urediti oko 75 kvadrata i prilagoditi ih potrebama mlade obitelji.

Tu nisu ubrojeni kupaonica, WC i velika terasa, našu dizajnericu to je već dočekalo uređeno, a ono što je bilo u njezinim rukama su spavaće sobe, hodnik i veliki dnevni boravak s kuhinjom.

Upravo ta kuhinja, ili možda bolje da kažemo kuhinjski kut, prvo je što nam je privuklo pažnju u cijelom stanu.

Iako se nalazi u središtu stana, povezana je s ostalim prostorom na zanimljiv način. Naime, kuhinjski elementi su svojevrsna okosnica, odnosno fronte gornjih elemenata odskaču od svega što smo do sada vidjeli. Izdižu se iznad donjih elemenata u antracit boji i radne plohe od punog hrastova drva.

Nad tim tamnosivim, antracitnim donjim elementima proteže se drvena ploha od hrastovine koja naoko izgleda kao prirodno izbrušeno drvo, no, dizajnerica napominje da je riječ o posebno obrađenom drvu, prelakiranom nekoliko puta kako bi dobilo dugotrajnost i otpornost na habanje.

Iznad svega toga su te neobične fronte u nježnoj bež boji, ali njihova posebnost nije samo u boji već u posebnoj, ‘rebrastoj’ površini.

Nismo mogli odoljeti a da ne dotaknemo tu površinu i provjerimo prstom hoće li biti lako čišćenje i održavanje, ali… sve je točno odmjereno, utori su toliko široki da će biti lako proći preko njih mokrom krpom.

Nigdje nema ručki i sve to izgleda kao zidna stijenka koja se nastavlja i na bočnom zidu u dnevnom dijelu stana. Naravno da smo se zainteresirali za tu upečatljivu dekorativnost, a dizajnerica Ana Marija nam je odmah sve i objasnila.

Takve plohe se, kaže ona, rade posebnim načinom, strojnom obradom medijapana izrezuju se ili dube utori, a potom se lakira u željenoj nijansi. Zapravo, nije ‘lakirano’, ne sjaji se nego se pod tim pojmom podrazumijeva ‘premaz’, koji je u ovom slučaju više mat, a manje ‘lakiran’ u onom sjajnom smislu.

A ranije spomenuti građevinski zahvat obavljen je upravo tu u kuhinjskom dijelu, jer je mlada vlasnica željela posebno dizajniranu napu iznad indukcijske ploče postavljene na radnoj plohi s pogledom na dnevni i trpezarijski dio te na balkon. Takva napa zahtijevala je niži plafon zbog provođenja ventilacije.

Rebrasta obloga koja se ‘iza zida’ kuhinjskog dijela nastavlja u dnevni boravak, upravo je taj logični spoj u prostoru, a ujedno i dekorativni dio bez kojeg doživljaj jednostavno ne bi bio isti.

Uočavamo da rebraste plohe imaju još jednu ulogu, onu geometrijsku koja se nastavlja i u ostalim prostorijama. Tako gotovo pravilne geometrijske linije ima velika kutna sofa obučena u plavičastu tkaninu.

Bijeli stol za objedovanje ima elipsasti oblik, a iznad njega vise dva lustera od neprozirnog bijelog stakla čiji je oblik poput valjka na čijim su krajevima ‘zasjele’ polovice kugle, danskog brenda House Doctor.

Oko stola ugodne stolice presvučene u lanu boje pijeska s ‘botunima’ na naslonima stigle iz newyorškog brenda Safavieh. Stol, elipsasto ogledalo na zidu iznad sofe te konzola na suprotnoj strani proizvod su španjolskog brenda Thai Natura.

Iz Španjolske ‘u istom paketu’ stigle su u neobične zidne lampe u spavaćoj sobi, a sve plafonjere, različitih dimenzija ili promjera s obzirom na – opet geometrijski oblik – izgled valjka, napravljene od papira, potpisuje britanski brend Dusk Lighting.

Dizajnerica Kukić nabrajajući sve ove etikete ne zaboravlja spomenuti da su svu ‘drvenariju’, kuhinjske elemente i one zanimljive rebraste fronte, ormare i zidne ormare u sobama izradili meštri Commodo namještaja. U hodniku se jedan zelenkasti zidni ormar za cipele taman uklopio u zidnu udubinu i na prvi pogled bi se čovjek mogao prevariti i pomisliti kako je riječ samo o obojanoj dekorativnoj plohi, poput takve u spavaćoj sobi.

U jednom kutu u hodniku stoji ormar obložen ogledalima, a u jednoj od soba garderobni ormar ima prozirna staklena vrata. Za sada će prostorija sa tim ormarom biti garderoba, a kad blizanci porastu, bit će to druga dječja soba. Tako je zamišljeno od početka kako bi stan za mladu obitelj jednog dana lakše prenamijenili u stan s odraslom djecom.

Jedino u stanu što nije nježno obojeno jest spavaća soba. Određenu ‘težinu’ daje joj baršunasti krevet s visokim uzglavljem. Ali, to je bila želja i izbor vlasnika.

Source: slobodnadalmacija.hr