Kućne biljke, sve i kada je riječ o sukulentima koji ponekad cijene blago zanemarivanje, traže posebnu brigu i skrb, a osim redovitog zalijevanja i dodavanja hranjivog gnojiva, našim ‘zelenim ljubimcima’ odlično će doći i dodatno čišćenje listova. Zauzvrat, vaše će vam biljke odgovoriti živahnošću i zdravim izgledom, a evo i zašto.

Još nekada u osnovnoj školi naučili smo da biljke proizvode kisik, a kada su njihovi listovi prekriveni debelim slojem prljavštine i prašine, taj bitan prirodni proces znatno im je otežano. Čisto za usporedbu, zamislite da morate disati dok su vam usta i nos prekriveni neprozirnom krpom. I nije baš jednostavno, zar ne?

Nečistoće i prašina na listovima, biljkama također otežavaju i sposobnost protoka sunčeve energije koja je važan segment prirodnog procesa fotosinteze pomoću kojeg se biljka hrani. Ovo može usporiti rast vaših sobnih biljaka te ih učiniti osjetljivima na vanjske utjecaje. Upravo zato, za zdravlje i neometan razvoj vaše biljke, važno je obratiti pozornost i na njenu ‘higijenu’ listova.

Ako ste u nedoumici trebate li počistiti listove na svojim biljkama, jednostavno to razriješite prelazeći  prstima preko njih. Ostanu li vam tragovi prašine na jagodicama prstiju, vrijeme je za čišćenje.

Kod čišćenja listova biljki svakako izbjegavajte kemijska sredstva te se oslonite na običnu vodu.

Kako najlakše očistiti biljku ovisi o debljini listova, vrsti biljke i njenoj veličini. Veće biljke, debljih listova, možete očistiti i u kadi, prskajući ih vodom iz boce na pumpicu i brišući njihove listove suhom i glatkom krpom.

Manjim biljkama nježnijih listova posvetite posebnu pažnju i pokušajte ih očistiti krpom od nekog finijeg materijala koju ste prethodno navlažili. Listove potom prijeđite suhom krpom kako vam na njima ne bi ostali tragovi vode.

Kod biljaka sa sitnim i bogatim listićima, poslužite se starim kistom za šminku. Proces traje malo duže, no vaša biljka odgovorit će vam zdravim i prirodnim sjajem.

I za poseban efekt, jednom mjesečno svoje sobno bilje iznesite na balkon ili u dvorište za sunčanog dana te ih nježno poprskajte vodom. Vašim biljkama godit će malo promjene i sinergije prirodnih uvjeta.

Source: slobodnadalmacija.hr