Dizajnerica, Omišanka Jasmina Krstanović Pahič živi i radi u Kopru, dizajnira predmete i interijere u okviru svojeg brenda u KPdizajn.

Tako se život složio, studirala je u Španjolskoj na Marbella Design Academy i u Italiji na Accademia Italiana u Firenci. Ali njezina ljubav prema rodnom gradu nikad se nije ugasila, što se osjeti i vidi u svemu što radi.

– Odrasla sam u prekrasnom Omišu, što je sigurno najviše utjecalo na moj senzibilitet i “oko” za lijepo. Ali uvijek sam voljela skitati, tako sam i upoznala svog supruga koji je iz Kopra, gdje sad živimo s našim sinom – kaže nam Jasmina, koju smo sasvim slučajno otkrili ovog proljeća dok smo tragali za dizajnom ptica, vrlo popularnim, malim ukrasnim predmetom koji je kroz povijest dizajna bio inspiracija mnogim velikim autorima u svijetu.

– KPdizajn studio je primarno studio za dizajn interijera i to je ono što najviše volim raditi. Ali kako sam studirala Dizajn interijera i produkt dizajn, a prije faksa sam radila dugo i kao florist, odlučila sam sve uklopiti u jedan multidisciplinarni studio sa svim navedenim kategorijama usluge.

S Jasminom Krstanović Pahič, kako rekosmo, ‘spojile’ su nas ptice. Jasminine imaju sasvim konkretno ime: ‘Tice’. Male drvene figurice koje bismo najradije držali na polici u cijelom jatu. No, ‘Tice’ nisu jedine.

– Moj prvi proizvod je nastao prije nekih devet godina, kad sam završila fakultet. Inspiracija za ‘Ticu’ je došla vrlo jednostavno i spontano, ali sam proces, od dizajniranja do prvoga prodanog proizvoda bio je jako zahtjevan i edukativan.

Iza ‘Tice’ je došao ‘Tovar’ na čijem dizajnu sam radila oko godinu dana, i još toliko je trebalo za naći primjerenu firmu za njegovu izradu.

‘Tovar’ je napravljen iz prašno obojenog željeza, a Jasmina objašnjava da je to zapravo redizajn jednog starog mediteranskog suvenira – drvenog tovara sa bačvicom na leđima, iz nekih davnih vremena kojeg su mnogi kupovali ljetujući na Jadranu, a možda ih i danas imaju na svojim policama.

Vječna inspiracija

S Dalmacijom u srcu, Jasmina Krstanović Pahič dizajnira i ‘Dalmatino’ postere.

– Inspirirani su uzorkom na suknenoj torbi koju sam nasljedila od prabake, kaže nam dizajnerica i nastavlja.

– A meni najdraže, ‘Morske Maske’ su posebna priča. Njih sam imala dugo u mislima i definitivno su zaokružile tu priču o Dalmaciji kroz ovu familiju dekorativnih objekata.

‘Morske Maske’ su suptilno dramatični zidni dekori. Ekspresivne, a pomalo i kičaste – kao trodimenzionalni prijevod jedne tipične pjesme o Dalmaciji – more, galeb, riba i nostalgija. Napravljene su iz željeza, prašno obojene, a u planu su i zlatno kromirane.

Imam još puno ideja, ali zasad radim na ovim postojećim proizvodima. Svaku novu seriju pomalo dorađujem, bilo u dizajnu, obradi materijala, pakiranju, marketingu i sl.

I ne možemo a da se ne zapitamo, može li turist s bilo koje strane svijeta odoljeti ovakvim dalmatinskim predmetima nakon posjeta i ljetovanja na jadranskoj obali.

– Dizajn mojih proizvoda je uglavnom minimalističan i moto brenda je “Mediterranean inspired”, tako da mislim da je potencijalno zanimljiv svima koji vole dizajnerske objekte s autentičnim pečatom.

U Kopru se proizvodi prodaju na dvije lokacije i najviše ih kupuju turisti. Računam i na partnere koji prodaju naše proizvode. Kao što je dizajn shop “Hižica” u Puli. Dogovaramo suradnju s jednom galerijom iz Rovinja, a jako bih voljela naći mjesto za prodaju i u Splitu, što mi dosad nije uspjelo.

Rad na interijerima

No, KPdizajn, odnosno Jasmina Krstanović Pahič radi i interijere.

– Interijere volim najviše raditI, to mi je i primarna djelatnost. Veći izazov su mi renovacije nego novogradnja.Trenutno radim interijer jedne lijepe kuće iz pedesetih u kojoj je potpuno promijenjen raspored prostora. Suvremeni prostori su otvoreniji, zračniji u odnosu na to kako se nekad radilo.

Volim kad se ruši, štema, možda zato što imam dosta građevinara u familiji. Problem naše struke je što ljudi obično ne znaju da mi radimo kompletan projekt unutrašnje arhitekture, od rušenja i zidanja, novog rasporeda prostora, plana struje i vode, i tek onda sve ostalo – odabir materijala i opreme. Često se profesija dizajnera interijera miješa s onom dekoratera. Zapravo ne biram poslove, radim sve šta mi dođe.

Koliko se pak dalmatinski utjecaj vidi u njezinim radovima kod kreiranja interijera.

– Kad radim dizajn interijera za klijenta, najbitnije mi je da je on na kraju posla zadovoljan. Treba izbalansirati između želja klijenta i onoga što zahtjeva prostor i nalažu zakoni struke.

Kopar je na moru, tako da se često provuče ta inspiracija i u interijerima, osjećaj plaže. Moguće je da ja to radim inspirirana nekim svojim plažama.

Uzori

Volim pročisćen, minimalističan dizajn ali i onaj koji ima u sebi malo poezije, možda i humora.

Sviđaju mi se braća Bouroullec, Konstantin Grčić, Jaime Hayon, Front. Od naših dizajnera su mi odlični ‘Grupa’.

Dogodila se mala familija proizvoda

Nisam mislila da ću se toliko baviti produkt-dizajnom, ali s vremenom se dogodila naša mala familija proizvoda. Uglavnom sam se specijalizirala za dekorativne objekte.

Naši proizvodi su napravljeni u manjim serijama, i s vremenom ih dorađujem i usavršavam. Trenutno radim na svom prvom uporabnom proizvodu, naručen je za poslovne darove jedne firme.

Source: slobodnadalmacija.hr