Mirisne i ukrasne svijeće mogu istovremeno biti i dekoracija za uređenje interijera i motiv za postizanje ugodne, opuštajuće atmosfere, no imaju jednu manu. Riječ je dakako o brzom sagorijevanju.

Koliko će svijeći trebati da dogori, ovisi o nekoliko faktora – veličini spremnika, duljini fitilja i vrsti voska.

Tako na primjer, sojinom vosak zbog više točke tališta od kokosova voska treba više vremena da izgori, dok dulji fitilj znači veći plamen i brže sagorijevanje. Upravo zato, proizvođači svijeća paze da je fitilj dovoljno velik da rastopi cijelu površinu svijeće, ali ne preveliki da ne ubrza proces trošenja svijeće.

No, uza sve napore proizvođača da osiguraju kvalitetno korištenje svijeće, postoje neki koraci koje možete i sami kod kuće napraviti da iskoristite njihov puni potencijal, a evo i kako.

Briga oko fitilja

Jade Meresz, menadžer za razvoj proizvoda u P.F. Candle Co. svjestan je važnosti brige oko fitilja želite li da vam svijeća dulje vremena gori. 

– Osim što podrezivanjem fitilja možete produljiti vrijeme izgorijevanja svijeće, možete spriječiti i nastajanje crnih tragova na rubovima svijećnjaka, smatra Meresz.

Jade savjetuje da stoga, prije svakog paljenja svijeće, fitilj malo podrežete. Preporučuje duljinu fitilja od nekih 6 mm. Fitilj bi na toj duljini trebao biti dovoljno dug da održava plamen, a da ne potiče brzo sagorijevanje i stvaranje tamnog traga na svijećnjaku. Pri tome, treba samo paziti da vrh fitilja nije prekratak pa da ne biste mogli uopće upaliti svijeću.

Pozicija svijeće

Mirisnu ili ukrasnu svijeću, dok je upaljena, nikako nemojte ostavljati pokraj otvorenog prozora ili na nekom vjetrovitom mjestu jer će to ubrzati njeno trošenje. Dodatni kisik pojačat će plamen na vašoj svijeći što će skratiti njen rok trajanja.

Vrijeme gašenja

Za dugotrajnost svijeće nije samo bitno kako je palite i gdje ste je pozicionirali, već i kada ste je ugasili. S pojmom ‘tuneliranja’ ili stvaranje neizgorenog rubnog dijela voska sigurno ste se susreli. Taj dio svijeće mnogima je ‘bolna točka’, a Stephen Tracy smatra da taj dio svijeće znači da ona ne sagorijeva dovoljno dugo ili pravilno.

Tracy smatra da je stvaranje rubnog, neizgorenog dijela svijeće rezultat preranog gašenja svijeće, a prema njegovom  mišljenju svijeća bi trebala gorjeti minimalno pola sata do sat vremena, ovisno o veličini da ne bi došlo do situacije s neiskorištenim dijelom svijeće.

Primijetite li da vam se i nakon nekog vremena još uvijek stvara ‘tunel’ i dio svijeće ostaje neiskorišten, Stone savjetuje da pokušate trik s aluminijskom folijom. 

– Rub svijeće obložite folijom tako da nekoliko milimetara prelazi preko ruba svijeće, ali da plamen i dalje ima dovoljno prostora za gorenje. Na ovaj način iskoristit ćete cijeli potencijala svoje svijeće, otkriva Stone za mindbodygreen.

Također, iako je poželjno svijeću držati upaljenom barem sat vremena kako biste dobili njen maksimum, stručnjaci smatraju da nakon nekoliko sati njene esencijalne vrijednosti počinju slabiti, pa nije preporučljivo niti predugo je držati upaljenom. Stoga, pronađite svoju ‘zlatnu sredinu’, ovisno o veličini mirisne svijeće, i pokušajte iskoristiti sve njene mirisne i opuštajuće prednosti.

Source: slobodnadalmacija.hr