Manjak mjesta za pohranu univerzalni je kuhinjski problem. Rijetki su sretnici čiji ormarići nisu pretrpani, i to ne samo suđem i ostalim potrepštinama koje pomažu u kuhanju, već i nepotrebnim sitnicama kojima je mjesto svugdje, samo ne u prostoriji u kojoj se priprema hrana.

Pa opet, jako često upravo tamo završe. 

Ako ste krenuli u (kasno)proljetno oslobađanje prostora u prostoriji u kojoj provodite ionako većinu svoga vemena, najprije iz nje uklonite predmete koji tamo nikako ne pripadaju, savjetuje specijalizirani portal Kitchn.

Donose popis osam takvih stvari. Krenimo redom:

1. Vaze

Kao u inat bakinoj kuhinji, stručnjaci za organizaciju prostora tvrde kako vaze nemaju što raditi na kuhinjskim policama. Zašto ovaj glavni, a i najefektniji dekor ne prolazi u prostoriji u kojoj se priprema hrana?

Ne misli se, objašnjavaju, na onu jednu vazu koja služi za uljepšavanje prostora i koja je vječno puna. Glavni prigovor onih koji znaju što govore kad je u pitanju uređivanje doma vezan je uz vaze koje su vam u određenom trenutku višak, pa se gomilaju po kuhinjskim ormarićima bez namjene.

Često završe ispod sudopera, pa je glavni savjet da pronađete mjesto (i namjenu) za one najljepše negdje drugdje u kući. Napunite vazu suhim cvijećem ili čak umjetnim grančicama i obogatite prostor, a one koje vam ne trebaju – poklonite.

2. Papiri

Ako vam je zgodno poštu, dokumente i papire iz banke odlagati na kuhinjskom stoliću, možda biste trebali preispitati tu naviku. Blizina vode i izvora topline nije najpreporučljivija kad su u pitanju dokumenti koje biste željeli sačuvati.

No isto tako, gomilanje ostalih papira nije preporučljivo. Ako ste primijetili da vam njihov višak prenatrpava prostor, potražite za njih neko bolje mjesto u stanu – u kuhinjskim ladicama nije im mjesto.

3. Zalihe

Bilo da se radi o zalihama konzervi ili papirnatih ručnika, bolje je sve “ekstra” držati u špajzi. Ako gomilate predmete po kuhinjskim ormarićima ili po plohama, naći ćete ih i duplo teže, pa u vodu pada sva funkcionalnost koju ste probali postići stvaranjem zaliha.

4. Naočale

U ovu kategoriju “upadaju” i sunčane i naočale za vid. Ako ih držite na kuhinjskim plohama, riskirate razna oštećenja koja se kasnije neće moći tako lako prebrisati. Možda vam je zgodno držati ih u blizini prostora za kuhanje, ali, bolje ne…

5. Ključevi

Iz istog razloga, ni ključevima nije mjesto u kuhinji. No i više od potencijalnih oštećenja, vrijedi činjenica da se radi o jednom od najprljavijih predmeta koje unosite u kuću. Odvojite posebno mjesto za njih u hodniku ili ih naprosto čuvajte u torbi. Stavite ih u simpatičnu zdjelicu na stolić kraj ulaznih vrata, mogu poslužiti i one kuhinjske.

6. Alat

U slučaju eventualnih popravaka, posegnite radije za kutijom s alatom, a ne za kuhinjskom ladicom. Ionako se, kad je u pitanju uvođenje reda, uvijek lakše snaći kad je sve iz kategorije na istome mjestu.

7. Igračke

Ako su nekako u kuhinjske ormariće dospjele i igračke, LEGO kockice ili komadići starih akcijskih figura, odvojite ih radije u neku košaru nego da se gomilaju tamo gdje im nije mjesto. Isto vrijedi i za lutkice, slikovnice i ostalo “blago” vaših najmlađih, bolje je, tvrde stručnjaci, držati igračke u predviđenim košarama za njih.

8. Kozmetika i toaletne potrepštine

Osim što je prilično opasno čuvati, primjerice, odstranjivač laka blizu izvora topline, nije higijenski, a ni u skladu s organizacijskim “pravilima”. Šminku, kistove za njeno nanošenje, toaletne potrepštine i ostalu kozmetiku čuvajte u sobi ili kupaonici.

Source: slobodnadalmacija.hr