Ovaj put vas vodimo u splitski dvoetažni stan u kojem doslovce ne znate na što biste prije obratili pažnju. Jer sve u tom stanu sa zadnje etaže kasnoantičke palače, naslonjene na sjeverni bedem Dioklecijanove palače, doslovce vrišti na nešto što na malo mjesta i u Splitu, ali i puno šire, možete vidjeti. Primjerice, na savršeno očuvani kamen od kojeg su na prijelazu s 3. na 4. stoljeće dignuti zidovi kuće iz splitskoga Geta. Na predivne stare opeke u unutrašnjosti stana koji je nekada, dok je tu stolovao car Dioklecijan, bio stražarski prolaz.

Ili na visoki lučni otvor, fascinantni ostatak bivšeg velikog otvora u sjevernom bedemu, koji je zbog uvijek nazočne opasnosti od neprijateljskih osvajanja zazidan u srednjem vijeku. Možda na biser stana, na jednu od najljepših terasa u Getu, izbojak nad šetnicom koja spaja prostor pred trgom Peristil i gradski park Đardin. Ili na rupu u bedemu koju je vlasnik pokrio staklom. I tako omogućio direktan pogled u gnijezdo golubova, koji u tom dubokom prostoru u sjevernom zidu bedema imaju svoj dom.

– Ima još jedan skriveni adut, privilegij samo nas nekoliko vlasnika stanova s vrha kuća u potezu od istočnog prema zapadnom dijelu palače. To je izlaz na sjeverni bedem, na ophod. Nije tajan, ali ipak na njega se možete popeti jedino iz krovnih stanova kuća sa sjevernog zida palače – kaže nam vlasnik stana, koji je ovaj prostor kupio prije 15 godina.

Prilagodba prostoru

Ljudi su mu se tada čudili što ulaže u nešto tako derutno, neuređeno, dotrajalo, puno truleži, miševa. Ali on je, kaže, imao viziju. A iz nje se rodio jedan od fascinantnijih splitskih domova. U njemu nema puno ukrasa, jer bi doslovce smetali i pokrivali originalnost gradnje iz povijesti.

Vlasnik se prilagodio prostoru i u njega unio drage predmete. Primjerice, Thonetove sjedalice s reljefima i slikama anđela, unikatni kantunal s mjedenim nogicama, koji danas baš i nije lako pronaći. Škrinju obitelji Boban s Klisa koju je pronašao u potkrovlju kuće, i barokne anđele kupljene u zadarskom antikvarijatu.

– Inspiraciju za uređenje dobio sam od moga dobrog prijatelja, našeg sugrađanina, umjetnika Branka Modica. Sve sam sačuvao do u milimetar, točno kako je nekada bilo. Kamen smo očistili, fugirali smo ga, zatvorili otvore iz kojih je prokišnjavalo. Želio sam da ostane izvorno, bez ikakvih intervencija. I grede su izvorne. Priču smo samo nadopunili detaljima, vazama, starim stolom, baroknim crkvenim svijećnjacima…

Tu su i stara salonitna cijev u WC-u na kojoj piše “Cement Split”, a kao dokaz sačuvane prošlosti je i gomila starih lonaca punih cvijeća koje buja pod grmovima kapara.

– U prostor se idealno uklopila fotografija Ive Pervana, luster od Murano stakla, ali i ograda od kovanog željeza koju mi je napravio majstor zanata Lujo Bubalo. Sve to dobije još veću dimenziju kada zimi upalimo peć, pa ekipa gušta u posebnom ugođaju, u ambijentalnosti prostora u kojem sam davno odmah uočio silnu inspiraciju – veli vlasnik ovoga prekrasnog objekta.

Source: slobodnadalmacija.hr