Sobne biljke u loncima ili u vazi mogu biti prekrasna dekoracija u prostoru, ali vlasnici kućnih ljubimaca moraju voditi računa o tome da mnoge od njih mogu biti otrovne za njihove mačke i pse.

Postoji čak 600 ukrasnih biljaka koje su otrovne, a neke mogu biti i smrtonosne.

Na vrhu ljestvice toksičnih biljaka kojima je otrovan i cvijet i list, pa čak i pelud, svakako je ljiljan.

– Trovanja ove vrste nisu česta, ali događaju se, najčešće mladim kućnim macama i malim psima koji su vrlo znatiželjni, sve grickaju i istražuju pa tako grickaju i sobne biljke, kaže dr. Vando Raunig, splitski veterinar.

Ponekad mačke posegnu za ukrasnim biljkama ako imaju neke probavne probleme, pa da bi olakšale tegobe instinktivno počnu grickati travu.

Ako im nije dostupna trava koja se baš uzgaja u tu svrhu, onda krenu na neku drugu zelenu biljku, pa tako i na ukrasne od kojih se mogu otrovati.

Mala količina za malu težinu

No ta trovanja obično nisu dramatična jer životinje grickaju, ali ne pojedu veliku količinu. No i mala količina, na njihovu malu težinu, može biti dovoljna da se pokažu simptomi trovanja.

Lako ih je prepoznati, kaže dr. Raunig: lakši simptomi uključuju gastrointestinalne probleme kao što su slinjenje, mučnina, povraćanje i proljev, a kod teže kliničke slike mogu se pojaviti i oštećenja bubrega i jetre.

U nekim slučajevima mogući su i neurološki problemi kao što su grčevi, slabost, letargičnost, ukočenost, nespretnost u hodu i sl.

U nekim slučajevima trovanja može se javiti oticanje jezika, teško disanje, pa čak i zatajenje srca.

Svakako je važno da se kod pojave ovih simptoma životinju što prije odvede na pregled veterinaru.

Tekućina ispod lonca

– Što se liječenja tiče, ne postoje neki specifični lijekovi. Provodi se simptomatska terapija, lijekovi protiv mučnine putem infuzije da bi se životinja što prije rehidrirala, jer obično imaju gubitak tekućine zbog proljeva i povraćanja, i daju im se lijekovi koji će smiriti rad srca ako se pojavila aritmija, te lijekovi protiv bolova.

Analizom krvi utvrđuje se je li možda došlo do oštećenja bubrega ili jetre, ističe veterinar, te dodaje da se životinje ponekad u vrijeme blagdana otruju grickajući božićnu zvijezdu ili čak okićene borove, ali i to se, kako nam je rekao, događa mladim životinjama, češće macama, jer velike su već sve istražile i naučile da se ukrasne biljke zaobilaze.

Nadalje, opasnost vreba i na balkonima i vrtovima, i to iz podmetača u kojima stoje lonci sa cvijećem jer se tamo zna naći malo vode u kojoj su toksični sadržaji cvijeća ali i raznih tekućina i gnojiva, pa ako se životinje napiju mogu imati problema. I to je jedan detalj na koji trebaju obratiti pozornost vlasnici kućnih ljubimaca, poručuje dr. Raunig.

10 najčešćih sobnih biljaka toksičnih za kućne ljubimce

Ljiljani
Izazivaju iritaciju gastrointestinalnog trakta, depresiju i tremor, a mogu uzrokovati i oštećenje bubrega

Hijacinte
Izaziva povraćanje, proljev, alergijsku reakciju, povećanje pulsa i poremećaj disanja ukoliko životnja proguta veliku količinu

Bršljan
Listovi bršljana vrlo su otrovni, njihova kozumože izazvati mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proljev

Tulipani
Otrovni je cvijet tulipana koji može uzrokovati oštećenje središnjeg živčanog sustava, slinjenje, probleme sa srcem, grčeve

Azaleja
U najgorem slučaju, gutanje ove biljke dovodi do kome ili smrti, a prvi znakovi su povraćanje, gubitak apetita, slabost

Narcisi

Čitav cvijet je otrovan za mačke, dok su lukovice najopasnije za pse

Božićna zvijezda

Znakovi trovanja ako se progutaju listovi ovog cvijeta uključuju vrućicu, povraćanje i proljev

Sabljika

Znakovi trovanja sabljikom su mučnina, povraćanje i proljev

Oleander

Svi dijelovi biljke su toksični i za ljude i za kućne ljubimce. Ako nakon gutanja prođe više od 4 sata, prognoza trovanja je vrlo loša – stoga je nakon gutanja važno potaknuti povraćanje što je prije moguće

Fikus
Sok fikusa je toksičan i za životinje i za ljude. Izaziva iritaciju, svrbež i oticanje

Source: slobodnadalmacija.hr