Koliko god su zgodne za korištenje u kuhinji, krpe od mikrovlakana znaju biti pravi problem jednom kada ih treba oprati. Nisu kao one obične, kuhinjske, ne mogu na 90 stupnjeva u perilicu rublja s ostalima.

Ali zbog njihove ih moći upijanja i sposobnosti da prebrišu prljavštine čak i kad ne koristimo sredstvo za čišćenje (izbjegavamo korištenje kemikalija) trpimo. Odnosno, gomilamo ih prljave, često, na kuhinjskim plohama dok ih se “ne nakupi”.

Koristimo ih za brisanje površina, glancanje, čišćenje stakala. Bez malih ručnika od mikrovlakana mnogima bi se način čišćenja kompletno promijenio, no istraživanja su pokazala da ih većina ne pere dovoljno često. Isto tako, njihova se vlakna mogu uništiti prečestim pranjem, a i onim pogrešnim.

Koji je, prema tome, pravi način za čišćenje prljavih krpa od mikrovlakana?

1. Dobro protresite

Obavezno svaki komadić koji se zaglavio između vlakana protresite prije nego krpe odu na pranje. Prljavštine u komadima, pa i prašinu, ukoliko je to moguće, savjetuje se ukloniti ručno, piše Kitchn.

2. Oprezno s deterdžentom

Pokušajte ne koristiti deterdžent za rublje s ikakvim dodacima, klonite se omekšivača i onih s dodanim mirisima. Oni bi u pranju mogli obložiti mikrovlakna što će ih učiniti manje sposobnima upiti prljavštinu. Neki preporučuju potpuno preskakanje deterdženta, a ako ćete ga koristiti, pokušajte u što manjoj količini.

3. Može i “na ruke”

Ako je krpa minimalno prljava i koristili ste ju samo za prebrisati relativno čiste površine, otresite s nje prašinu i potpite ju u toploj vodi bez deterdženta. Topla voda otpustit će prljavštinu, isperite je i stavite na sušenje.

4. Ne stavljajte ih u sušilicu

Budući da mikrovlakna prikupljaju prljavštinu čak i kad mi to ne želimo, mogli bi iz sušilice pokupiti sve eventualne dlačice i vlakna prethodno sušene odjeće. Odlična vijest je da se suše prilično brzo, neće im trebati dugo ni u zatvorenome prostoru, ali poželjno ih je objesiti vani.

5. Perite ih odvojeno

Može “na ruke”, ali i u perilici. No najpoželjnije je da to činite odvojeno od ostale odjeće, upravo zbog gore spomenutih razloga. Na taj način izbjeći ćete da vlakna prikupe dlačice, vlakna i prljavštinu s ostale odjeće.

6. Poželjno bi bilo nakon svakog korištenja

Tako ćete ih najdulje zadržati novima. Pa makar u malo tople vode. Ako se prljavština nagomila, bit će ju teže i otkloniti, a u tom procesu i mikrovlakna bi mogla izgubiti djelić svoje djelotvornosti.

Source: slobodnadalmacija.hr