Upitate li dizajnere interijera što misle o prirodnom svjetlu u domu, jednoglasno ćete dobiti odgovor u duhu poetike lirskog izričaja. Prednosti prirodnog svjetla, prema mišljenju dizajnera, nadilaze njegove pozitivne fizičke i psihičke vrijednosti te prelaze u jednu neponovljivu estetsku sferu.

Na pitanje koliko je prirodno svjetlo bitno i dobrodošlo kada je u pitanju uređenje interijer za Independent su odgovorili poznati dizajneri interijera, a svima je im je zajednička misao da i najmanja snaga ljepote prirodnog svjetla može obogatiti prostor u kojem boravite.

Dizajneri o svjetlu

Charu Ghandi, osnivačica i direktorica Elicyon dizajnerskog studija sa sjedištem u Londonu, kaže da posebno voli pomičnu svjetlost izlazećeg i zalazećeg sunca koja prodire u dom, upozoravajući da je “ometanje bilo kojeg izvora prirodne svjetlosti loša ideja.”

Irene Gunter, suosnivačica i kreativna direktorica Gunter & Co studija interijera, slaže se s obrazloženjem da je “privlačnost prirodnom svjetlu dio ljudske prirode”.

Ben Johnson, direktor Albiona Nord, dizajnerskog studija sa sjedištem u Fitzroviji u Londonu, kada opisuje važnost prirodnog svjetla u domu poziva se na misao slavnog Le Corbusiera: “Povijest arhitekture je povijest borbe za svjetlom”. Johnson pri tome sugerira da je važnosti prirodne svjetlosti u kući put koji će vam omogućiti donošenje odluka ne samo o formiranju prostorija već i o načinu na koji namještate svoj namještaj.

– Poznavanje jednostavnih pravila omogućava nam usmjeravanje svjetla u idealne prostorije u pravo vrijeme. Prisutnost ‘svjetlosne studije’ povezuje proces dizajniranja s nečim prilično iskonskim, bitnim i ljudskim. Baš kao što smo se kretali po zvijezdama, sada živimo sunčevom stazom, upijajući njene zrake iz naših domova. Samo razumijevanjem učinaka svjetlosti i načina na koji ona putuje kroz svemir možemo razviti dizajnerske ideje za kontrolu i pojačavanje svjetla koje imamo, smatra Johnson.

Martin Waller, osnivač branda Andrew Martin smatra da pojam upravljanja prirodnim svjetlom, u smislu ljudskog iskorištavanja, nije ništa inovativno te da su drevni Egipćani, druidi iz Stonehengea i Maji koji su gradili hramove u Srednjoj Americi prije više stoljeća shvaćali važnost prirodnog svjetla prilikom gradnje prostora u kojima su boravili.

Po pitanju usporedbe električnog i prirodnog svjetla, Waller priznaje da električno može stvoriti dramu, iluziju i umjetnost, no način na koji to postižemo prirodnim svjetlom jednostavno je fascinantniji.

Prirodno svjetlo u domu

Da biste pustili sunčevu energiju u svoj dom i postigli ‘wow efekt’ prirodnim putem, Laura Marino – osnivačica prakse dizajna interijera Studio L i suosnivačica Alchemi Grupe, predlaže korištenje ogledala koje će reflektirati svjetlost koja ulazi kroz prozore, a posebno efektnim smatra svjetlo koja se probija kroz rolete.

S njom se Johnson ne slaže u potpunosti, smatrajući da reflektirajući elementi ne mogu uvijek stvoriti željenu količinu svjetlosti u domu, koja pri tome izgleda prirodno. Kako topla, prirodna svjetlost unosi osjećaj mira i ugode u prostor, on više voli koristiti materijale u svojim dizajnerskim shemama koji difuzno i ​​meko šire svjetlost kako bi pojačali taj osjećaj.

– Topla drvena građa i mekani, lagani tekstilni materijali najbolje rade u prostorijama u kojima je prirodno svjetlo možda ograničeno, ali gdje želite povećati njegovo prisustvo, savjetuje Johnson.

Clara Ewart, dizajnerica interijera u Kitesgroveu u Londonu slaže se da prirodni materijali najbolje djeluju u sobama koje mogu imati više koristi od prirodnog svjetla, govoreći: “Ne samo što prirodni materijali stvaraju svjetliju, prozračniju atmosferu u prostoru, već prirodno svjetlo doista naglašava njihovu posebnost.

Dakle, ako imate sreće da u svom domu imate obilje prirodnog svjetla, pojačajte ga prirodnim teksturama, vješto postavljenim ogledalima i bojama visokog sjaja. U slučaju da vam zbog pozicije stana ili manjka prozora nedostaje sunčeve svjetlosti, trudite se što više u svom interijeru koristiti svijetle boje i, kad god je to moguće, držati prozore otvorenima kako bi barem dio sunčeve energije mogao obogatiti prostor u kojem boravite.

Source: slobodnadalmacija.hr