Na balkonima, terasama i okućnicama naveliko se sadi. Želimo li biti zadovoljni odabranim balkonskim biljkama od proljeća do kasne jeseni, moramo se dobro pripremiti.

Provjerimo imamo li dovoljno velika korita i kantu za zalijevanje, pa možemo krenuti u kupnju pažljivo odabranih biljaka, kvalitetnog supstrata i odgovarajućeg gnojiva.

POLOŽAJ

Većina biljaka voli sunce. Možemo postaviti ljubiteljice sunca i na položaj gdje je manje sunčanih zraka, ali tada će manje cvjetati.

Ako biljke koje vole sjenovite položaje postavimo na sunčane pozicije, lako će dobiti ožegotine​ i tako propadaju.

A listovi nam otkrivaju:

• Vodeni, nježni i svijetli listovi poželjni su u sjeni ostalih biljaka (fuksije, gomolja begonije)

• Šareni listovi s manje klorofila traže svijetlo mjesto bez direktnog sunca (bršljan, slezina, hipoest, kaladij)

• Srebrni, plavi, sivi listovi su zaštićeni i žele puno sunca (kadulja, lavanda, ružmarin, dihondra, afričko smilje)

• Mesnati sočni listovi, sukulenti, akumuliraju vodu u lišću i rastu na suhom i vrućem mjestu (sedumi, agave)

IZBOR BILJAKA

Radi jednostavnijeg kombiniranja, svaku odabranu biljku možemo svrstati u jednu od tri kategorije dizajna sadnje: vodeće biljke, biljke za strukturu, travnate ili viseće biljke. Uz pravu kombinaciju sve tri, svaka sadnja će biti uspješna.

Vodeće biljke su zvijezde posude. Imaju zanimljivu strukturu, zanimljive velike, dramatične cvjetove, plodove ili listove. Njihov zadatak je da nam skrenu pažnju na cijelu posađenu kombinaciju.

Biljke za strukturu su potpora vodećim biljkama. Koristimo nekoliko istih biljaka ili izaberemo nekoliko različitih kako bismo oblikovali skladnu kombinaciju s bojama, strukturom rasta i lišćem.

Viseće biljke lijepo skrivaju manje atraktivne posude, romantično ispunjavaju prostor pod stabljikama uspravnijih biljaka i povezuju kombinaciju u cjelinu.

Svake godine upoznajemo nove biljke i nove sorte biljaka za balkone i kombinacije istih. Ipak, mnogi su još uvijek vjerni klasici i isprobanoj kombinaciji biljaka.

Lisnati nasadi su zahvalna kombinacija jer nije potrebno uklanjati cvijeće, ništa ne otpada, brzo obrastu. Odlične biljke za to su ukrasne koprive, slatki krumpir – ukrasni batat, tradescan, djetelina, trava, origano, kadulja…

TRENDOVI DIKTIRAJU

• kombinacije skladnih boja, ne previše šarene

• multifunkcionalnu korist – ne samo za užitak + povrće + začinsko bilje

• kombinacije djeluju elegantno i praktično

• lisnate i cvjetne biljke zajedno s mnogo malih cvjetova

• koristiti retro biljke poput koprive, fuksije, pelargonija, karanfila

• u balkonske opcije kombinirati aromatične biljke, povrće i sobne biljke

• zajedno saditi samo lisnate biljke koje šarenim lišćem postižu učinak cvjetova

• hit kao što su povrće, voće i začinsko bilje u loncima

• birati glinene, pletene, drvene, kamene posude.

SADNJA U KORACIMA

Sve ukrasne posude, lonci i korita, u koja se direktno sadi, trebaju otvor za ispuštanje viška vode. Drenažni materijal, poput glinenih kuglica, komadića keramike ili šljunka, treba postaviti na dnu spremnika. Položite fil od vune preko sloja drenaže.

Zatim napunite spremnik kvalitetnim supstratom. Biljke se prvo raspoređuju prema mjestu na kojem će rasti u posudi, a tek potom se sadi, prvo u pozadini, zatim naprijed, prvo veće i manje između njih.

Na kraju, sve praznine između biljaka napunite zemljom, lagano pritisnite biljke i zalijte ih.

KAKO IZABRATI ZEMLJU

Tlo je ključno za zdrav razvoj i rast biljaka. Za balkonske biljke izaberemo visokokvalitetnu 5-komponentnu zemlju, s najkvalitetnijim humusnim tresetom i zelenim kompostom pruža biljkama organsku prehranu.

Odmah djeluje sa svim potrebnim mineralima i hranjivim tvarima, učinak je dugotrajan. S BIO-vlaknima zadržava se voda i hranjive tvari u području korijena kako bi biljkama bili lako dostupni.

Uz dodatak guana, biljkama omogućuje bolji rast i razvoj. Uz aktivatore cvatnje, potiče se razvoj više cvjetnih pupoljaka, povećavajući na taj način cvjetanje ili lisnatost cvijeća.

GNOJENJE

Gnojivo se može dodati u vodu za zalijevanje ili prskanjem lišća. Redovita gnojidba tekućim gnojivom za balkonske biljke Plantella Cvet s dodatkom 11 vitamina, morskim algama i aktivatorima cvatnje podržava bujno i dugo cvjetanje.

Doziranje je 7,5 ml na 1 l vode, a doziranje je jednostavno, s poklopcem u obliku mjerice.

Source: slobodnadalmacija.hr