Budimo iskreni, jedan od najposebnijih komada namještaja u našim domovima je – kauč.

Kada je sofa, kauč, trosjed ili kako god da ga zovete u pitanju mislim da se neću osjećati usamljeno ako kažem da je to za vrijeme boravka kod kuće, moj centar svemira. A kako i ne bi bio kada u njemu rado provodim sate odmarajući, čitajući knjige, družeći se ili jednostavno gledajući televiziju, kao i velika većina zaljubljenika u popodnevni ili večernji chill. No, osim visoko funkcionalne uloge, zbog koje ga neizmjerno cijenim, za mene kauč ima i onu posebnu estetsku vrijednost.

Iako kauč ne možemo mijenjati kada nam se prohtije, ili svaki puta kada u izlogu salona namještaja ugledamo neki zanimljivi dizajn ili uzorak, možemo svom postojećem na jednostavan način unijeti dašak novog izgleda. Barem tako kažu četiri stručnjaka za dizajn interijera koji posebno cijene ovaj komad namještaja. A evo što oni predlažu po tom pitanju.

Snaga jastuka

Sophie Robinson, britanska stilistica interijera, dizajnerica i suorganizatorica podcasta The Great Outdoors s Kate Watson Smyth, kada su kauči u pitanju, vjeruje u snagu dekorativnih jastuka i ukrasnih jastučnica. Sophie smatra da ovaj tip ukrašavanja kauču daje vrhunsku jednostavnu nadogradnju te uz jako malo novaca možete ostvariti potpuno novi stil svog omiljenog komada namještaja.

– Iskoristite jastuke za novi stil i dizajn, te se ne bojte mijenjati ih kada god za to osjetite potrebu, savjetuje Sophie.

Jastuci, osim što jako lijepo izgledaju, imaju i svoju funkcionalnu stranu, stoga se osigurajte s mekanim i udobnim komadima koji pri tome odišu stilom kojeg preferirate.

Sličan trik savjetuje i dizajnerica interijera iz Londona, Bianca Hall, koja vjeruje da se uz pomoć jastuka možete istovremeno zabaviti i dekorirati prostor u kojem boravite.

– Novi jastuci mogu promijeniti cijeli osjećaj u sobi, kaže Bianca i nadodaje: “Za formalniji izgled možete se odlučiti za manje ograničene palete boja, a za nešto opušteniji stil – nemojte se suzdržavati kada su boje u pitanju i dajte si oduška. Također, probajte unijeti promjenu i s drugačijim nestandardnim formatima i oblicima,”

Igra baršuna

Louise Roe, engleska modna novinarka, manekenka i TV voditeljica, kada su materijali sofa u pitanju, daleku prednost daje baršunu.

– Imali li ičeg ljepšeg nego se zavaliti u mekani i udobni baršun, pita se Louise koja napominje da bez obzira od kojeg je materijala vaša sofa, uvijek je možete dodatno urediti baršunastim dekicama u bojama koje odgovaraju uređenju vašeg interijera.

Kvaka je u bojama

Zeena Shah, umjetnička direktorica, izrađivačica grafika i dizajnerica sa sjedištem u Londonu smatra da se tajna savršenog kauča krije u njegovoj boji, ali i detaljnom i promišljenom uređenju.

– Stilizaciji općenito, pa tako i kauča, ne treba pristupati užurbano i nestrpljivo. Ključ uspješnog dizajna krije se u pomnom smišljanju i planiranju, kaže Zeena koja inače obožava kupovati namještaj kod malih proizvođača i dizajnera. Za nju, najljepši komadi, poput navlake za kauč ili jastuka, trebaju biti po nečemu specifični i drugačiji, a najefektnije komade pronašla je kada se najmanje nadala i najneočekivanijim mjestima.

Source: slobodnadalmacija.hr