Transformacije prostora iz staroga u novo ponekad imaju zapanjujuće dimenzije. Primjer upravo gledamo kroz Bile dvore, prelijepo imanje iz Gornjeg Sela na Šolti, smješteno na rubu sela, na predivnoj lokaciji, s golemom okućnicom i pogledom na južni arhipelag.

Sada je to zdanje koje Šoltani, i domaći i gosti, gledaju kao nevjerojatno uspješan miks starog i novog. A znate kako je to izgledalo prije? Hajmo reći da se dulje vrijeme prodavalo.

I nikako nije moglo naći novog vlasnika jer je cijeli posjed, a riječ je o glavnoj kući i četiri prateće manje, bilo toliko devastiran da je svakome iole zainteresiranom odmah rušio sve nade.

A onda se dogodio jedan splitski bračni par, Miranda Gudić-Muslim i Marjo Muslim, koji su dugo snivali baš nešto tako. Tradicionalno. Od našeg pravog, domaćeg kamena. Na otoku.

Sve ono što su željeli u traženju kuće za odmor.

Najteži je početak

– Imala je potencijal, i to se odmah vidjelo na prvu. Mi smo do nje već neko vrijeme tražili nešto na otoku. Namjerno nismo željeli ništa na Braču ili Hvaru, jer je tamo već dosta bučno, globalizirano.

Šolta nam je taman legla sa svojom mirnoćom. Ili, kako bi rekli, izoliranošću, iako je blizu Splita, na samo 45 minuta vožnje trajektom. I još k tome, odlično je s gradom povezana.

Dakle, ono što nas je na prvu oduševilo bio je teren, velika okućnica kaskadnog oblika. To smo željeli. Pala je odluka, iako moram priznati da sam podosta puta pomislio kako će to postati jedna propala investicija – veli Marjo.

Prvi je korak bio i najteži, u slučaju ove obitelji onaj o početku gradnje. Točnije rečeno, restauracije.

Koja cijene obnove diže puno više od cifre koja bi se utrošila na kupnju nove kuće.

Ali starina je starina, ona ima svoju draž. A ova je naprosto zvala.

– Da, najgore je bilo krenuti, pa je imanje nekoliko godina stajalo nedirnuto.

Jer je najteže bilo naći izvođača radova, koji su se redali i nakon pogleda na kuću tražili popriličan iznos za obnovu. A onda smo se upoznali s Milivojem Tomičićem, koji je rekao. “Ja to mogu, točno kako zamišljate.”

I to je i učinio. Glavna kuća je doživjela totalnu promjenu, tijekom obnove ostala su samo četiri vanjska zida.

Unutra je ušao bager koji je nivelirao teren. Teren je i unutar kuće bio neravan. Kući smo dodali još jedan kat, sada imamo prizemlje i dvije etaže, ukupno oko 130 kvadrata. Svaki je kamen očišćen, sve je fugirano, i malo-pomalo je to počelo poprimati novu dimenziju – veli Marjo.

Obnovljene su i četiri manje kuće, od kojih je svaka dobila svoju novu namjenu. U prvoj se planira vanjska smještajna jedinica.

U drugoj je malo skladište asortimana za bazen i vrt. U trećoj je vanjski zahod, a tu je još jedna koju će s vremenom urediti. Bazen, naravno, ima i svoju kotlovnicu, a ona se smjestila u stari nekorišteni bunar.

A onda su se počele raditi terase, kaskade, bazen, lounge prostori, male vrtne bužice za čitanje knjige, ležanje, nirvanu. Nirvana je to i postala, kao i odmor za oči s vidikovaca s kojih puca pogled na Vis, Sv. Andriju, Paklenjake…

– Znate kako je to izgledalo na početku, tako da su mi se domaći čudili kada su vidjeli u što ulazimo. A sada i domaći i gosti dolaze vidjeti što se sa starinom može napraviti.

Sredili smo suhozide, sve što je nedostajalo nadograđivali smo šoltanskim kamenom.

Malo-pomalo godinama smo radili na imanju, a posla ima još. Toj raskoši, patini starine, sparili smo bijelu boju, ona se tako dobro slaže uz kamen, a onda smo cijelu priču pojačavali detaljima – govori Marjo.

Tri etaže za uživanje

Kuća, rekosmo, ima tri etaže. U prizemlju su veliki dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i WC.

Na katovima su po dvije spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom.

Cijela kuća ima podno grijanje, što je inače i branša kojom se obitelj bavi. A to je onda i omogućilo ugodan boravak na imanju i u zimskim danima, u kojima obitelj i gosti mogu uživati u rustikalnom, a opet modernom stilu. I dok vani vitar puše, oni guštaju u toplini svog otočnog doma.

– Isplatilo se, sada u imanju uživaju i naši gosti.

Dolaze nam i arhitekti koji su oduševljeni, imamo i djevojačke večeri britanskih ekipa… Da, bio sam u nekim razdobljima skeptičan, stvarno sam mislio kako će to postati “never ending story”. Ali sada kada vidim naše Bile dvore, ma to sam ja tako potpuno slučajno nazvao, sada sam oduševljen.

Ostvarili smo svoj san – veli Marjo.

Source: slobodnadalmacija.hr