Zima ide prema kraju, a vaši su ormari pretrpani odjećom. Prije prijelaza u novu proljetnu sezonu pružite mu temeljitu transformaciju.

Ako vam se je teško baciti na sređivanje, imajte na umu činjenicu da će ljeto vrlo brzo doći, a s njim i ljetni modni komadi, koji u vašem ormaru zaslužuju više prostora.

Ovog puta napravite malu promjenu: umjesto da zimske komade jednostavno zamijenite ljetnima, očistite i riješite se odjeće koja vam zauzima dragocjeni prostor.

Ako ga ne nosite pola godine…

Za početak izvadite svu odjeću iz ormara i odmah odvojite svu oštećenu i istrošenu odjeću. Preostalu podijelite na tri hrpe: “zadrži”, “spremi” i “prodaj/daruj”.

Budite nemilosrdni, ako neki komad odjeće niste nosili više od pola godine, recite mu zbogom.

Na hrpi “zadrži” ostavite haljina ili kombinacije, za koje pouzdano znate da ćete ih i dalje nositi, a koje će “prespavati” do iduće jesensko-zimske sezone.

Provjerite je li odjeća na ovoj hrpi čista i bez oštećenja, ako joj nedostaje dugme, prišijte ga prije nego komad odjeće spremite.

Ovu odjeću možete spremiti u vakuumirane vreće, kutije ili škrinje u garaži, podrumu, potkrovlju, ladice ispod kreveta. Bilo gdje samo ne u ormar.

I prije nego ih spremite, još se jednom zapitajte želite li neki od tih komada ipak premjestiti na hrpu “darovati”.

Odjeću koju ste složili na hrpu “prodaj/daruj”, pokažite svojim prijateljicama ili organizirajte zamjenu, tzv. Swap party na Facebooku ili kod nekoga doma uživo, na kojemu ćete uživati darujući i razmjenjujući odjevne predmete s prijateljicama.

Bit ćete presretni kad komade darujete u dobrotvorne svrhe, a na Facebooku postoji puno stranica na kojima možete ponuditi i na prodaju rabljenu odjeću, ukoliko je ta opcija vaš izbor.

Odjeću objesite u ormar prema vrstama: hlače, jakne, odijela, haljine, košulje….. Tako ćete dobiti najbolji pregled onoga što vam ormar nudi. Uložite u tanje vješalice koje zauzimaju manje prostora.

Postoji još jedan efikasan tekst koji će vam pomoći ustanoviti koju odjeću zaista ne nosite.

Namjestite vješalice tako da su okrenute u istom smjeru.

Vješalicu s odjećom koju ste nosili pri povratku u ormar okrenite u drugom smjeru.

Za nekoliko mjeseci pregledajte ormar i prema smjeru vješalica točno ćete ustanoviti koje ste komade najviše, odnosno najmanje nosili, a koje nikada. Na taj način ćete lakše odlučiti kojih se odjevnih predmeta još možete odreći.

Source: slobodnadalmacija.hr