Spadate li, zajedno sa mnom, u skupinu ljudi čiji posao je isključivo vezan uz uredski prostor, nesumnjivo je da ste svakodnevno okruženi brojnim ekranima laptopa, mobitela i tableta. Tu količinu zračenja možda ne vidimo, niti čujemo, no neminovno je da bismo je zbog dugoročnih neželjenih posljedica trebali barem pokušati neutralizirati.

Jedan od načina, kojem smo i mi u redakciji pribjegli, jest ukrašavanje radnog prostora divnim biljkama koje ujedno imaju i moć upijanja štetnih zračenja. Tako, osim što nam vizualno radni prostor čine ljepšim, stvaraju nam i osjećaj sigurnosti i zaštite.

Na našim stolovima su se tako našli neki od najčešćih izbora za uredski prostor, kaktus i spatifilum, no moj osobni izbor jest – aloa vera.

Aloa vera, vizulno zanimljiva i ljekovita

Aloa vera zbog svojih debljih listova ima mogućnost upijanja elektromagnetskih zračenja televizora, laptopa i drugih uređaja koji nas okružuju, a uz to je i privlačnog izgleda. K tome, održavanje ove biljke vrlo je jednostavno, zbog čega će biti dugovječna i kod onih malo ‘zaboravnijih’ vlasnika.

Ova biljka zahtjeva zalijevanje tek jednom tjedno, a budući da zadržava vodu u svojim listovima te je otporna na sušu, prečesto zalijevanje može joj samo naštetiti. 

Aloa vera jako cijeni i sunčevu svjetlost pa ako ste je odlučili držati u zatvorenom prostoru, pobrinite se da bude okrenuta prema jugu ili je barem postavite na mjesto koje ima dovoljnu količinu prirodnog svjetla.

Osim egzotičnog izgleda i jednostavnih svojstava održavanja, aloa vera specifična je i zbog ljekovitih svojstava gela u listovima te već spomenute mogućnosti upijanja štetnih zraka, a sve to zajedno čini je mojim primarnim biljnim odabirom za uređenje radnog stola.

No, kada je u pitanju neutralizacija štetnih zračenja i odabir biljke, nećete pogriješiti ni odlučite li se za spatifilum ili kaktus, poput mojih kolega.

Spatifilum, biljka iz sjene

Za spatifilum bi se svakako trebale odlučiti one osobe koje u radnom prostoru nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Naime, ova biljka preferira sjenu, a ako se dugotrajno izlaže suncu, listovi joj požute i otpadnu. Također, pretjerano zalijevanje nije potrebno. Bit će dovoljno zaliti ga jednom tjedno, a nekada i rjeđe jer korijen spatifiluma ne trpi pretjeranu vlagu.

Uvene li vam list spatifiluma, potrebno ga je podrezati pri dnu, kako bi mogao izrasti novi, a imajte na umu i da je ova biljka blago otrovna zbog čega je poželjno oprati ruke nakon rukovanja s njom.

Kaktus, idealan za početnike

Kaktus, s druge strane, idealan je izbor za one koji malo češće zaborave zaliti svoju biljku. Štoviše, takva osobina vlasnika, kaktusu može donijeti samo korist.

Kaktus je specifičan po debelim i mesnatim listovima koji zadržavaju tekućinu te mogu podnijeti i najsuše uvjete. Za početnike biljkoljupce, kaktus je idealan izbor, a ako ga još k tome ostavite blizu izvora nekog zračenje, možete samo profitirati od njega.

Source: slobodnadalmacija.hr