“Prostorijina” stolica “Bik” uljepšat će hrvatsko dizajnersko proljeće zahvaljujući, među ostalim, i zanimljivom spektru kojim su obojene.

Osim te obojene privlačnosti, stolica osvaja jednostavnošću i funkcionalnošću, a stiže iz svjetski poznatog austrijsko-hrvatskog studija “Numen/For Use”, koji čine Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković.

Službeni opis stolice “Bik” govori o njoj da je svedena na bazične elemente, četiri noge, sjedalo i naslon. Jedva je vidljivo stanjenje nogu, a stražnje noge nagnute su prema naprijed te je uočljiva pomalo prenaglašena zakrivljenost naslona.

Sve to, kažu, definira karakter ove stolice, koja inače posve odgovara svojem arhetipu. Šire stražnje noge postavljene su bočnije, što omogućava slaganje jedne stolice na drugu kad se ne koriste.

Konstrukcija je izrađena iz masiva, dok su sjedalo i naslon od savijene šperploče.

Više o stolici i njezinu imenu doznali smo od Nikole Radeljkovića.

– Od prvih skica ove stolice koje smo radili za “Prostoriju”, “rogovi” završetka naslona nametnuli su se kao glavne odrednice karaktera.

Varirajući različita imena vezana uz životinje s rogovima, te obrede i sportove povezane s njima, “Bik” se nametnuo kao jaka grafička forma koja na međunarodnom tržištu predstavlja enigmu, a koja se otkriva tek u dodatnom objašnjenju.

Varijacije u naslonu

Koje su njezine prednosti u svakodnevnoj upotrebi? S kojom je namjenom dizajnirana, za koje prostore?

– U “Prostoriji” smo razvili “Bik” kao seriju stolica koje su prvenstveno namijenjene opremanju ugostiteljskih objekata.

Varijacijama u naslonu, dodatnim jastukom i kolekcijom boja omogućili smo aplikacije u raznim tipovima prostora. S druge strane, lakoća stolice, jednostavnost i nenametljivost olakšavaju kombiniranje s drugim elementima interijera.

Primjećujem sličnosti sa stolicama kakve smo nekad davno imali u školi… Ne umanjujem njezinu ljepotu, nego je zanimljivo koliko je “Bik” ergonomski bolja od tih davnih sjedalica?

– Nisam upoznat sa stolicama koje su imale kompletnu drvenu konstrukciju i koristile su se u školama, tako da nisam siguran na koju točno stolicu mislite.

“Bik” je razvijen na tipologiji skandinavske blagovaoničke stolice koju su kod nas vrlo uspješno reinterpretirali razni dizajneri, osobito Niko Kralj.

Poigravanje s nostalgijom

Mi smo se fokusirali na unaprjeđenja u redukciji forme, ergonomiji i detaljima, tako da možemo govoriti o izvjesnom poigravanju s “nostalgijom”, ali smo fokusiranjem na arhetipsku formu izbjegli konkretnu prepoznatljivost, pa vas tako podsjeća na školsku stolicu, dok će netko drugi imati drugu asocijaciju.

Koliko se danas inspiracija crpi iz ranijih dizajnerskih vremena, barem po jednostavnosti oblike, linija…?

– Nije to ništa novo. Dizajneri su oduvijek analizirali postojeća rješenja i onda pokušavali unaprijediti neki od aspekata oblikovanja. Samo su se u rijetkim situacijama u povijesti događali značajni tehnološki skokovi, koji su dizajnerima koji su bili u pravom trenutku na pravome mjestu pružali mogućnost promjene paradigme.

Ali takvih primjera u 200 godina industrijske proizvodnje stolica imamo jedva desetak, tako da su to zapravo iznimke koje potvrđuju pravilo. Što ne znači da se današnji kupci i dizajneri ne vraćaju rado klasicima, pružajući neki oblik otpora napadno virtualnoj, digitalnoj stvarnosti.

Source: slobodnadalmacija.hr