U pokušajima da očistite svaki kutak vašeg doma, kupaonica može postati pravi kamen spoticanja. Uzrok glavobolje, izvor problema ili kako vam drago. Jedna je od manjih prostorija, ali puna pare i vode, ona u kojoj obavljate intimne potrebe, ali i ona koju najrjeđe čistite.

Suđe se mora oprati na dnevnoj bazi, tuš kabina baš i ne.

A za sve one koji su mislili da su staklenu stijenku lukavo izbjegli prostranom kadom, evo jedan – hladan tuš: najprljavije mjesto u kupaonici mogla bi biti upravo zavjesa za isti.

Kako piše Health, tuš zavjesa i letvica na koju je obješena predmeti su prema kojima nam ruka najrjeđe leti kad je u pitanju čišćenje ne samo kuće, nego kupaone. To potvrđuje studija koju je proveo Safe Home, a podaci su sljedeći: tuš zavjesa sadrži i do 60% više bakterija od WC školjke. Riječ je o daleko najprljavijem predmetu u većini kupaonica.

Srećom, postoji nekoliko naputaka uz koje to baš i ne mora biti tako. A nećete morati ni napraviti poplavu svaki put kad se tuširate; pridržavajte se sljedećih uputa i možete svoju zavjesu održavati sasvim pristojno.

Možete ju mijenjati jednom tjedno, ali čisto sumnajmo da postoji netko s toliko volje i/ili novca.

1. Kako oprati zavjesu u perilici rublja?

“Ubacite zavjesu u perilicu s pola čaše sode bikarbone i nekoliko ručnika. Soda bi trebala razbiti i tvrdokorniju prljavštinu, a ručnici ju tijekom pranja brisati”, savjetuje za Health blogerica Jeneva Aaron.

Kaže da je zavjesu potrebno prati na ovaj način minimalno jedanput u mjesec dana. Trik s ručnicima pomaže i da se plastika ne smežura u pranju. Nije poželjno stavljati ju u sušilicu, a tomu nema ni potrebe.

Dok se zavjesa pere (tijekom ispiranja možete dodati i malo jabučnog octa), letvicu na koju je obješena operite sredstvom kojim inače perete kupaonske površine.

2. Kako ju oprati bez perilice?

U blagi čistač za tuš dodajte nekoliko kapi ulja čajevca za ekstra antibakterijska svojstva, savjetuju Georgia Dixon i Angela Bell iz Grove Guidesa. Prskajte zavjesu jednom dnevno, a ako primijetite da se u dnu nakuplja prljavština, potopite zavjesu u izbjeljivaču, potom temeljiti operite.

Možete natopiti zavjesu u otopini sode bikarbone i octa, u kombinaciji odlično miču nakupine sapuna.

3. Savjet: kupite rezervnu zavjesu za “rotacije”

Trajat će dulje, tvrde stručnjaci. Dok jedna visi, druga je u pranju, potom čeka svoj red. Ako želite bolju opciju od plastike, danas postoej mnogi zastori od tkanine koje je lakše održavati i prati, ali se sporije suše u kupaonici.

4. Koliko često prati zavjesu?

Jednom mjesečno, piše Health.

5. Kada ju baciti?

Čim primijetite pojavu plijesni, bacite staru zavjesu za tuš i kupite novu. Ako primijetite pojavu svijetlo smeđih mrlja, također. Sve mrlje koje ostanu nakon pranja također bi mogle biti pokazatelj da je došlo vrijeme za promjenu.

Source: slobodnadalmacija.hr